Overzicht van Uitvoeringen en andere Activiteiten in 2014.
5 januari 2014, Champagne-Concert
Het Champagne-Concert van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, op 5 januari 2014, was een groot succes! |
![]() |
23 maart 2014, Concert Royal
Zondag 23 maart 2014, 14:30 uur
Het Concert Royal is een samenwerkingsverband tussen
- Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor
- De Koninklijke Zang- en Muziekvereniging
- De Koninklijke Harmonie van Roermond
- Koninklijke Harmonie St.Caecilia te Swalmen
Voor de pauze gaven de Koninklijke Harmonie Roermond en de Koninklijke Zang- en Muziekvereniging hun optreden.
Na de pauze gaf het KRM mét de Koninklijke Harmonie Sint Caecilia uit Swalmen een gezamenlijk concert. Deze twee verenigingen hadden gekozen voor een programma dat bestond uit filmmuziek uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
5 april 2014, Pelgrimsmis
Ieder jaar wordt in de kathedraal van Roermond de jaarlijkse landelijke pelgrimsmis gehouden voor mensen uit het hele land die van plan zijn dat jaar naar Santiago de Compostela te pelgrimeren. Roermond is halteplaats op een oude route vanuit NoordEuropa naar Santiago. In de Limburgse bisschopskerk wordt de grootste reliek van de heilige Jacobus buiten diens grafplaats Santiago bewaard, te weten een deel van zijn arm.
Sinds 2004 zorgt het KRM voor de muzikale invulling van deze mis. De verbondenheid die sindsdien ontstond met deze gebeurtenis, leidde tot een opdracht van het KRM aan musicus Gerard Sars tot het componeren van het “Jacobuslied”, wat sinds 2006 traditioneel in deze mis gezongen wordt. Ook leidde het tot een concertreis van het KRM in 2006 met als hoogtepunt het zingen van de mis in de kathedraal van Santiago de Compostella. Het tastbare bewijs van deze reis vindt u terug in de zgn. stèle, welke in 2007 bij de ingang van de Kathedraal geplaatst werd.
18 mei 2014, Stedelijk Muziekfeest Roermond
Op zondag 18 mei 2014 nam het Koninklijk Roermonds Mannenkoren deel aan het jaarlijks terugkerend Stedelijk Muziekfeest in Roermond.
Het Stedelijk Muziekfeest is het best te vergelijken met een uitmarkt voor amateurkunst. Door tegelijkertijd diverse vormen aan het publiek aan te bieden, kan het publiek zelf een keuze maken welke van de aangeboden optredens die men bezoeken wil. De koren hielden hun optredens in de Minderbroederskerk.
05 juni 2014, Gastoptreden in Maastricht
Het Rijssens Mannenkoor toert 5, 6 en 7 juni met een concertreis door het prachtige Zuid-Limburgse land. Daarbij zochten ze een koor om samen een concert te geven in Maastricht. Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en het Mannenkoor Borgharen-Maastricht werden bereid gevonden om mee te werken aan een uniek concert, 225 mannen stemmen bij elkaar. Er wordt afzonderlijk maar ook gezamenlijk opgetreden.
Het Rijssens Mannenkoor (1927) (http://www.rijssensmannenkoor.nl/) geeft ongeveer veertien concerten per jaar door heel Nederland en is bekend om zijn krachtige mannenkoorzang. Het is een eigentijds en dynamisch koor met veel jong zangtalent en gaat geen uitdaging uit de weg. Met zijn ruim honderd twintig zangers zal het Rijssens Mannenkoor het publiek laten genieten van hun geheel eigen sound. Het koor is professioneel georganiseerd maar koestert de gemoedelijkheid die kenmerkend is voor zangers met hart voor hun hobby. Het repertoire van het Rijssens Mannenkoor bestrijkt de volle breedte van het muzikale spectrum. Die breedte komt ook tijdens de concerten duidelijk uit de verf. Van klassiek tot modern, van hymne tot musical en van psalm tot gospel. En na jaren gemotiveerd werken zijn alle inspanningen bekroond met een gouden CD voor het totale oeuvre. Ook koorsolist Ard Kamphuis zal zijn eigen inbreng hebben deze avond.
Mannenkoor Borgharen (1902) begonnen in het Dorp Borgharen in het jaar 1902 biedt nu al vele jaren een warm muzikaal onderkomen voor koorzangers uit de gehele regio Maastricht en omgeving. Het heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gereputeerd en veelgevraagd koor. Door een zorgvuldig midden te houden tussen traditie en moderniteit blijft het koor aantrekkelijk voor het publiek en voor nieuwe koorzangers en werkt hat aan de ambitie om zijn toonaangevende plaats in de muziekwereld te behouden en te versterken. Kortom genoeg ingrediënten voor een fantastische avond.Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (1880), sinds 1903 gerechtigd tot het voeren van het predicaat "Koninklijk". Het KRM timmert graag aan de weg en manifesteert zich op meerdere manieren. Vanzelfsprekend met een veelzijdig repertoire. Met opera, operette, musical, volksliederen, barbershop, Irish traditionals en spirituals. Maar ook arrangementen van popsongs zijn bestanddelen van het zangrepertoire. Het koor werkt mee aan tal van activiteiten in de gemeente Roermond maar treedt eveneens met grote regelmaat op buiten de gemeente. Met deze rijkdom aan variatie wil het Koninklijk Roermonds Mannenkoor steeds grensverleggend bezig zijn. Dienstbaarheid staat bij het Koninklijk Roermonds Mannenkoor hoog in het vaandel. In Roermond wordt het koor alom gewaardeerd. De koorleden zingen voor hun genoegen en voor de gemeenschap en vinden het plezierig om daarbij anderen te ontmoeten.
20 juni 2014, KRM tekent convenant met Weert en Venray
Limburgse koren gaan samenwerken
In het Gouvernementsgebouw in Maastricht werd op vrijdag 20 juni 2014 een convenant ondertekend door 3 Limburgse koren. De ondertekenaars van dit convenant waren:
- Het Venrays Mannenkoor (VMK) o.l.v. Anton Kropvišek,
- Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) o.l.v. Hennie Ramaekers en
- Het Weerter Mannenkoor’ (WMK) o.l.v. Tim Schulteis
Het doel van de samenwerking is de mannenkoorzang te promoten en aandacht te vragen voor dit belangrijke culturele Limburgse erfgoed. Muziek en zang zijn immers niet weg te denken uit het Limburgse culturele- en maatschappelijke leven.
Belangrijke aandachtspunten van dit project zijn:
• Jongere mannen te interesseren voor het zingen in een mannenkoor.
• Innovatie, ontwikkeling en samenwerking tussen de 3 koren op het gebied van programmering (lees repertoirekeuze) en uitvoering.
• Door “voorbeeldig”te werken willen de 3 koren andere koren in Limburg en de rest van het land stimuleren de mannenkoorzang op niveau en in een verrassende omgeving en uitvoering te presenteren.
Het cultureel erfgoed wordt op deze manier voor het voetlicht gebracht en het maatschappelijk belang daarvan onderstreept. Tevens wordt een muzikale hobby voor mannen onder de aandacht gebracht.
In het kader van dit convenant hebben de drie mannenkoren besloten samen een concertcyclus te organiseren onder de naam ‘Vocaal Drieluik’.
Het eerste concert wordt georganiseerd door het Venray’s Mannenkoor op 4 oktober 2014 in Venray. In 2015 wordt vervolgens een concert georganiseerd door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en in 2016 door het Weerter Mannenkoor.
De overeenkomst werd door de drie voorzitters ondertekend op het provinciehuis in Maastricht in aanwezigheid van gedeputeerde Patrick van den Broeck.
De heer Van den Broeck deed dit niet alleen vanuit zijn functie als gedeputeerde maar ook als lid van het VMK. “Misschien ben ik wel het VMK lid met het laagste aanwezigheidspercentage!” zei hij ter verwelkoming. Verder ondersteunde hij in zijn welkomstwoord het gezamenlijke initiatief van harte.
De voorzitter van het KRM, Wim Geraedts, sprak een woord van welkom uit namens de deelnemers en richtte zich daarbij speciaal tot de heer J. Truijen, voorzitter van de KNZV Limburg. Vervolgens refereerde hij aan het initiatief van Henny Ramaekers, dirigent van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, dat uiteindelijk tot deze samenwerking heeft geleid. Om tot verwezenlijking van de doelstellingen te komen stelde hij het Venray’s Mannenkoor tot voorbeeld. Dit vanwege de moderne keuze van repertoire en de verrassende wijze van uitvoering van dit koor. Hij was dan ook blij dat het Venray’s Mannenkoor een van de organiserende koren is.
Tot slot volgde de ondertekening door de voorzitters van de drie koren. Voorzitter René Francken van het VMK overhandigde de poster van het eerste concert op 4 oktober. Gedeputeerde Van den Broeck beloofde dat deze een mooie plek op zijn werkkamer zou krijgen.
Het geheel werd op gepaste wijze muzikaal omlijst door de groep Per Caso (onderdeel van het Venray’s Mannenkoor) dat twee nummers ten gehore bracht o.l.v. dirigent Jac Janssen.
Nadat de voorzitter van Weerter Mannenkoor, Dhr F. Niesten, had aangegeven ervan uit te gaan dat dit initiatief ook op een gepaste financiële steun vanuit de provincie mag rekenen, sloot hij de bijeenkomst af door iedereen te bedanken en nodigde iedereen uit aanwezig te zijn bij het eerste concert op 4 oktober in Venray.
De drie voorzitters ondertekenen het convenant onder het toeziend oog van gedeputeerde Van der Broeck

28 juni 2014, Open Repetitie
Op zaterdag 28 juni a.s. sloot het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) het muzikale jaar 2013/2014 af met een feestelijke bijeenkomst in ’t Aad Raodhoes te Melick. Tussen 12.00 en 15.00 uur was daar de menselijke stem op veel manieren te horen: het koor zong in een drietal korte optredens nostalgische filmmuziek, operakoren van Verdi en musical songs. Ook waren er enkele solo-optredens van enkele eigen leden.
Voor de promotie van de mannenkoorzang werd er een gratis proefles "Ontdek je stem" door Hennie Ramaekers gegeven. Hij deed dat in samenwerking met de tenor Martin Hurkens (winnaar Holland’s Got Talent 2010). Het resultaat van deze proefles was dat een viertal mannen, met zangervaring, zich hebben opgegeven als nieuw koorlid.
Het interview dat Hennie Ramaekers had met Martin Hurkens was open en ontspannen, en Martin vertelde vol overgave en humor over zijn zang carrière en zijn loopbaan in mannenkoren. Om als zanger fit te blijven tennist hij veel, en tegelijkertijd maakt hij een bierhijs gebaar met de hand naar de mond; het welkome soort humor in een mannenkoor. Martin zong ons tenslotte toe met het populaire lied : You Raise Me Up.
Het publiek én de koorleden werden verrast door enkele solo-optredens van eigen leden: Frans Steeghs, zelf begeleid op gitaar, met stemmige Franse chansons, en Do Farro, met Zuid Amerikaanse en Arubaanse muziek, waar hij in een gitaar- en zangtrio, levendige en gevarieerde muziek bracht in zijn gebruikelijke losse stijl. Zo bleek weer dat ons koor veel verborgen kwaliteiten heeft. Dirigent Hennie Ramaekers verbond de programmapunten creatief en onderhoudend.
04 oktober 2014, Vocaal Drieluik in Venray
Op 4 oktober 2014 trad het Koninklijk Roermonds Mannenkoor op in Venray, samen met het Venray’s en het Weerter Mannenkoor. Dit concert was een ‘Vocaal Drieluik’, het eerste van een serie. Volgend jaar is het KRM de organisator. De drie koren willen met een meerjarig project de mannenkoorzang promoten en aandacht vragen voor een belangrijk stuk Limburgs cultureel erfgoed. Ze hopen daarmee jonge(re) mannen te interesseren voor het zingen in een mannenkoor.
De koren brachten een afwisselend repertoire ten gehore. Het KRM zong operakoren van Giuseppe Verdi, zoals het Soldatenkoor en het Zigeunerkoor uit Il Trovatore, het Slavenkoor uit Nabucco en het Monnikenkoor uit La Forza del Destino. Het WMK zong o.a. ‘I’m gonna sing till the spirit moves in my heart’ van Moses Hogan en ‘Bring him home’ uit de musical Les Misérables. Het VMK liet muziek uit verschillende tijdperken en genres horen, met o.a. Bogorodice d’evo van Rachmaninov, en twee barbershopnummers van D. Wright: ‘When I lift up my head’ en ‘The Music man’. Ons koor leverde een kwalitatief behoorlijke muziek prestatie en de nazit was een gezellige gelegenheid om de leden van de twee partnerkoren beter te leren kennen. We verheugen ons op het vervolg optreden volgend jaar oktober in Roermond.
30 november 2014, Matinée Royale d’Opéra
Matinée Opera-Concert Koninklijk Roermonds Mannenkoor en Koninklijke Harmonie Thorn in De Oranjerie te Roermond m.m.v. Yuhie Hada, sopraan en Catherine Veillerobe, mezzo-sopraan
|
|
|
|
|
|
![]() | ![]() | ![]() Videoclip VanOranje |