03 maart 2015, Koorscholing
KRM pakt koorscholing weer op
Op dinsdag 3 maart 2015 gaat het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) weer verder met koorscholing.
Dit project is een koorschool voor starters, mannen die géén ervaring hebben met zingen, en graag willen ontdekken of zingen een mooie hobby voor hen zou kunnen zijn. Die kans biedt het KRM gratis, aan mannen uit de hele regio, ook van over de grens, in België en Duitsland.
De workshop verloopt de eerste weken apart van het koor, in groepen van ten hoogste 10 man. Ben Heijnen, oud-lid van het KRM en nu succesvol op concertpodia in Nederland en daarbuiten, gaat de workshop leiden. Na 6-8 weken gaat de groep een gedeelte van de koorrepetities van het KRM actief bijwonen. Het repetitierepertoire wordt daarop afgestemd, zodat de cursisten een goed idee kunnen krijgen van hun mogelijkheden. Geoefend wordt op dinsdagavond, van 19.00 tot 20.00 uur, in de Niekée-school (Oranjelaan 300) te Roermond. Vrijblijvend kennismaken met het koor kan daar dan ook. Van de workshop zal RTV-Roermond een video-opname maken.
Sinds Hennie Ramaekers in 2008 dirigent werd van het KRM, heeft hij vier keer deze koorschool gehouden. Dat heeft het KRM in de afgelopen twee jaar 30 nieuwe zangers opgeleverd! Samen met de Belgische zangpedagoge Nadia Loenders heeft hij over zijn methode een leerzaam boek met CD gemaakt. Ook dat heet ‘Ontdek je stem’.
Het KRM is opgericht in 1880. Het koor telt 75 zingende leden en manifesteert zich met een veelzijdig repertoire waaronder operakoren, filmmuziek, musicals en volksliederen. De koorleden zingen voor hun genoegen en voor de gemeenschap; zij vinden het plezierig om daarbij anderen te ontmoeten.
Bekijk / Download |
Benieuwd hoe zo’n KRM-repetitie verloopt? Kijk dan hieronder naar een opname van RTV-Roermond van de repetitie van 13 januari jl.
{youtube}48bIpNsHSMQ|350|210{/youtube} |
31 januari 2015: Gratis Clinic in ECI-cultuurfabriek
Op zaterdag 31 januari 2015 hield het Koninklijk Roermonds Mannenkoor in de ECI een clinic voor mannen die willen weten of zingen in dat koor hun ‘ding’ zou kunnen zijn. Samen met de Roermondse tenor Ben Heijnen verzorgde dirigent Hennie Ramaekers een boeiend programma: Ben zong voor en Hennie gaf uitleg over stemvorming, stemgebruik en ademhalingstechnieken. Vijfentwintig mannen zongen enthousiast mee met bekende liederen. Snel werd het duidelijk hoe zang in een groep werkt, qua sfeer, gezelligheid en samenwerking.
Tijdens deze clinic demonstreerde Hennie het belang van noten lezen en gehoorgevoeligheid in een koor. Soms werden de bezoekers op humoristische wijze misleid door plotseling wisselende zangtonen en uitspraak van de tekst, waarna ze een duidelijke uitleg kregen.
De clinic was bedoeld als inleiding tot de workshop ‘Ontdek je stem’. Die workshop begint op dinsdag 3 maart 2015 en is een koorschool voor starters: mannen die géén ervaring hebben met zingen in een koor en graag willen ontdekken of dat een mooie hobby voor hen zou kunnen zijn. Die kans biedt het KRM GRATIS, aan mannen uit de hele regio.
08 maart 2015, Int. Vrouwendag
Zondag 8 maart jl. was het Internationale Vrouwendag 2015, met als thema: economische zelfstandigheid. De Stichting Roermondse Vrouwenraad hield die dag een bijeenkomst in Theaterhotel De Oranjerie, in de Salle de Fête. Traditiegetrouw werd daar de Mathilde Haan-onderscheiding uitgereikt aan een inwoonster van Roermond die zich bijzonder verdienstelijke gemaakt heeft voor vrouwenzaken. Dit jaar viel die eer te beurt aan mevrouw Ellinor ten Oever, wegens haar werkzaamheden in de huisartsenpraktijk van haar man. Meer dan veertig jaar steunt zij patiënten met raad en daad, en helpt mensen in kwetsbare situaties een oplossing voor hun problemen te vinden en hun zelfstandigheid te bewaren. Tijdens de bijeenkomst, in een goed bezette feestzaal, heeft het KRM enige toepasselijke liederen gezongen ter eren van de onderscheiden stadgenote.
04 oktober 2015, Vocaal Drieluik in Roermond
Drie Talen Concert Limburgse Mannenkoren
Datum | Zondag 4 oktober 2015 |
Plaats | TheaterHotel De Oranjerie te Roermond |
Tijd | 15:00 uur |
Houdt u van (mannen)koorzang, dan was dit een unieke gelegenheid. Anderhalf uur mannenkoren op hoog niveau! In 2014 spraken de mannenkoren van Weert, Roermond en Venray (nationaal kampioen 2014) af samen drie jaar mannenkoorzang te promoten. Na vorig jaar in Venray, met een overweldigende belangstelling, was dit tweede jaar Roermond de mannenkoorstad! Het gevarieerde concert stond in het teken van `drietaligheid`. In drie talen liet elk koor in de daarbij behorende muzikale `kleur` en in verschillende genres van zich horen. De koorwisselingen werden opgevuld met optredens van het houtblazers ensemble van de Harmonie Concordia uit Melick. Voor het programmaboekje Programmaboekje_VocaalDrieluik-2015 |
04 januari 2015, Champagne-Concert
Datum | Zondag 4 januari 2015 |
Plaats | Grote theaterzaal TheaterHotel de Oranjerie te Roermond |
Tijd | 15:00 uur |
Toegang | € 15,00 |
Het (voor de tweede maal) te houden champagneconcert, is – i.v.m. de grote belangstelling vorig jaar – verplaatst naar de grote zaal. Zo zullen naast het Koninklijk Roermonds Mannenkoor de volgende artiesten hun muzikale medewerking, zowel als solist als ook in combinatie met de andere uitvoerenden, verlenen: |
|
Ben Heijnen Ben heeft bij Opera Zuid de organisatorische klappen van de zweep achter de schermen leren kennen met een aanstelling als assistent productieleider. Deze functie bekleedde hij naast zijn 2-jarige Master studie aan het Conservatorium en zijn actieve concertleven. |
|
Het Salonorkest Wiener Soirée is in de zomer van 1997 door pianist/dirigent Enrico Delamboye en cellist Ger Chappin opgericht en bestaat o.a. uit leden van het Orchestre Philharmonique Royal de Liège Wallonie Bruxelles. Het ensemble wil met zijn marsen, polka’s, walsen, serenades en andere lichtklassieke werken het publiek amuseren. Voor velen is deze muziek van Strauss, Léhar, Stolz ... een feest van herkenning! |
|
BANDA TOPA TINGA (band der bleekgezichten) werd in 1998 opgericht door enkele Reuverse slagwerkers. De banda groeide onder leiding van mestre John Wassen uit tot een heuse bateria met ruim 20 leden, afkomstig uit de hele Euregio. De banda repeteert wekelijks in Reuver en verzorgt jaarlijks tussen de 15 en 30 optredens. Afgelopen jaren heeft de banda op allerlei evenementen gespeeld, zowel in binnen- als buitenland. BANDA TOPA TINGA speelt in verschillende stijlen op originele Braziliaanse instrumenten. Samba-reggae, Batucada, hip-hop en funk in unieke arrangementen. De pulstonen van de surdo`s en het opzwepende slagen van de tambourims brengen iedereen in beweging. Het zuid-Amerikaanse karakter met passie en energie doet de rest. FEEL THE BEAT! |
|
Verder verzorgen twee koorleden een solistisch optreden: |
28 juni 2015, Munsterpleinconcert
KRM sluit het seizoen af: Zingen doet Swingen!
Op 28 juni 2015 sloot het Koninklijk Roermonds Mannenkoor het culturele seizoen 2014/2015 feestelijk af met een concert op de kiosk op het Munsterplein. Er werd een gevarieerd programma van filmmuziek en operakoren gebracht.
23 mei 2015, KRM visite Carcassonne (Fr)
Le choeur d’hommes Royal de Roermond (KRM) visite Carcassonne.
Le choeur d’hommes Royal de Roermond (Pays-Bas) visite Carcassonne pendant le weekend de la Pentecôte du 23 mai au 26 mai.
Le 24 mai à 11.00h le choeur fait sa présentation pendant la grand-messe de Pentecôte à la basilique Saint Nazaire.
Le 25 mai à 17.00h il y a un concert amical en coopération avec le choeur français ´Les choeurs de Carcassonne´ à la basilique Saint Nazaire.
La compagnie consiste en 96 personnes dont 56 chanteurs, dirigent, pianiste et leurs partenaires. La tournée de concerts est faite à l´occasion du 135ème anniversaire du choeur et a été réalisée par l´intermédiare du Néerlandais, Marius Boom, qui est membre du choeur français. Le séjour et les deux concerts ont été réalisés en coopération avec la famille Boom et les membres du choeur français.
La directon musicale des deux concerts est dans les mains de Hennie Ramaekers avec au piano Leon Dijkstra. Pendant la célébration eucharistique le choeur chantera la Messe Brève no.5 et le Magnificat de Charles Gounod, le Pater Noster d´un compositeur néerlandais ainsi que quelques chants traditionnels hébreus et de l´Europe de l´Est. Lors du concert amical on présentera un programme varié du vaste répertoire du choeur, entre autres des chants français (l´Amour de Jules Massenet, Les montagnards de A. Roland, le Rossignol de A. Gétry), des chants anglais, des choeurs d´opéra de Verdi et plusieurs d´autres chansons.
Roermond, la base du choeur, est une ville de 50.000 habitants dans le sud du Pays-Bas (province de Limbourg). Le choeur d’hommes Royal de Roermond a été fondé en 1880, l’attribut « Royal » fut conféré par la reine Wilhelmina en 1903 et par la suite fut prolongé par la reine Béatrix en 1986. Le choeur est doté d’une histoire riche. A travers le temps le choeur a développé sa propre identité dans le monde des choeurs d’hommes. Aujourd’hui le choeur d’hommes compte 75 chanteurs. Depuis 2008 la direction musicale est dans les mains de Hennie Ramaekers.
Le choeur d’hommes se présente au public avec un vaste répertoire : des pièces d’opéra, de la musique d’opérette, des comédies musicales, des chansons folkloriques, de la musique barbershop, mais aussi des arrangements modernes de la musique pop. Bienque le choeur d’hommes Royal soit un choeur profane, les oeuvres réligieuses polyphoniques font aussi partie du répertoire. Le choeur d’hommes Royal de Roermond vise toujours à améliorer le niveau musical. On participe à toutes sortes d’activités dans la ville de Roermond ainsi que dans la région périférique.
Dans le passé le choeur a fait des tournées de concerts à Santiago de Compostella, Rome et Paris. Sous la direction de Hennie Ramaekers le choeur d’hommes Royal de Roermond a récemment engagé la lutte contre le grisonnement du choeur, un problème qui de nos jours menace la continuité de mainte choeur d’hommes. Par un programme spécial qui consiste à des cours de chant gratuits pour les hommes qui veulent découvrir leur musicalité vocale on a réussi à engager plus de 30 chanteurs en moins de 5 ans ! Un véritable succès !
Voir le Programme des Concerts, Carcassonne KRM
Hennie Ramaekers
Hennie Ramaekers est né à Maastricht en 1946. Il a fait des études de piano et de direction d’orchestre au conservatoire de Maastricht dans la classe de Jean Antonietti et Martin Koekelkoren. Il a obtenu son diplôme pour solo de piano avec mention honorable. Hennie Ramaekers fut chef d’orchestre de plusieurs choeurs et orchestres d’harmonie renommés comme « Mastreechter Staar « et St Michael, Thorn, Sainte Cécile, Eysden. Avec le choeur de « Mastreechter Staar » il a fait sa présentation lors de l’inauguration de la reine Béatrix à Amsterdam. Sous sa direction le choeur ‘Mastreechter Staar » a produit plus de 20 enregistrements et a donné plus de 500 concerts à la maison et à l ‘étranger. Avec ses orchestres il a obtenu plusieurs prix nationaux et lors des concours de musique mondiale de Kerkrade en 1985, 1989, 1993 et 1997 il obtint chaque fois le premier prix avec mention honorable en division Honneur. Hennie Ramaekers a enseigné le piano et la direction d’orchestre aux conservatoires de Maastricht et d’Enschede. Il fait souvent partie du jury pendant les concours de musique. Depuis quelques années Hennie Ramaekers dirige le choeur d’hommes royal de Roermond, le grand choeur d’hommes de Zwolle ainsi que l’orchestre symphonique Tata Steel de Beverwijk.
23 mei 2015, Concertreis Carcassonne
Tijdens de Pinksterdagen, 23 mei t/m 26 mei 2015, heeft het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) met ruim 50 zangers en hun partners een concertreis gemaakt naar Carcassonne in Zuid-Frankrijk. Het KRM concerteerde twee maal onder leiding van zijn dirigent Hennie Ramaekers en op de vleugel begeleid door pianist Leon Dijkstra. De concertreis werd gemaakt bij gelegenheid van de viering van het 135-jarig bestaan van het koor. Op Eerste Pinksterdag luisterde het koor in de middeleeuwse basiliek ‘Saint Nazaire’ de hoogmis door de bisschop van Toulouse op met uitvoering van de Messe Brève van Charles Gounod, een Magnificat en Pater Noster van Nederlandse componisten en enkele traditionals uit de Hebreeuwse en Oost-Europese traditie.
Op Tweede Pinksterdag werd door KRM in dezelfde basiliek een concert gegeven samen met het Franse gemengde koor ‘Les Choeurs de Carcassonne’. Daarin werd tijdens het concert een gevarieerd programma gezongen uit het repertoire van het koor, waarbij Franse liederen Le Rossignol van A. Gétry, Engelstalige liederen waaronder Allegria, Speak softly love, Dry your tears Africa, en enkele operakoren van Verdi. Het meest indrukwekkend moment was de langdurige staande ovatie van het Franse publiek in de bomvolle basiliek na de vertolking van het Franse volkslied De Marseillaise, en het zeer populaire lied uit deze Zuid-Franse streek Les Montagnards van A. Roland. Ook de romantische uitvoering van L’Amour van Jules Massenet door het mannenkoor leverde veel applaus op! Toen de koorleden in smoking naar de basiliek wandelden als levende en levendige PR voor het concert, hebben ze in vele talen moeten uitleggen welke gebeurtenis op handen was. En met succes, afgemeten aan de vele foto’s die door het internationale publiek van het koor werden gemaakt!
De succesvolle concertreis werd besloten met een ontvangst door het stadsbestuur van Carcassonne en een gezellig samenzijn, waarin beide koren geschenken uitwisselden zoals Roermondse gemeentelijke geschenken: een 3D-geprinte Pieter Cuypers en een luxe uitgave van het boek van Peter Nissen over de historie van Roermond. Tenslotte trakteerden de koren elkaar op eigen lokale liederen. Het pittig uitgevoerde Roermonds en Limburgs volkslied hadden groot effect. De afspraak voor een tegenbezoek van Les Choeurs de Carcassonne aan Roermond in 2016 is gemaakt!
22 maart 2015, Pelgrimsmis
Zondag 22 maart 2015, 11:30 uur
Op zondag 22 maart a.s. werd in de Christoffelkathedraal van Roermond de jaarlijkse Pelgrimsmis gehouden. Voorganger was Plebaandeken Mgr. R. Merkx. Traditiegetrouw nam een zeer speciaal soort kerkganger deel aan deze viering: lange afstand-wandelaars uit alle delen van Nederland die van plan zijn dit jaar als pelgrim naar Santiago de Compostella te lopen. Tijdens de mis werd hun tocht van 2230 km ingezegend namens Sint Christoffel, de beschermheilige van de reizigers. Ook werden hun namen door de Broederschap Sint Jacobus plechtig afgeroepen. Sommige pelgrims waren letterlijk klaar voor de start: zij kwamen bepakt en bezakt, op zware wandelschoenen, naar de kerk en begonnen hun pelgrimstocht zodra de mis was afgelopen. De dienst begon om 11:30 uur. Muzikaal werd de Pelgrimsmis opgeluisterd door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, met werken van o.a. J.S. Bach, Jesus bleibet meine Freude, en het Kyrie, Gloria, Sanctus, en Agnus Dei uit Messe Brève van Ch. Gounod, en het Magnificat van J.Nieland. Aan het einde van de mis werd door het koor het Jacobuslied, met tekst (in het Limburgs) van Pierre Bakkes en muziek van Gerard Sars, gezongen.
13 december 2015, WinterConcert
Datum | Zondag 13 december 2015 |
Plaats | TheaterHotel De Oranjerie te Roermond |
Tijd | 15:00 uur |
Toegang |
€ 17,50 (In combinatie met het Vocaal Drieluik-Concert op 4 oktober 2015: € 29,50) |
Op zondag 13 december 2015 presenteerde het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) een Winterconcert in TheaterHotel De Oranjerie te Roermond. Samen met het Mandoline Ensemble ‘The Strings’, de jeugdige violist Enzo Kok en de bariton Hans Knubben, werd een gevarieerd programma uitgevoerd van Franse chansons, popsongs, filmmuziek, evergreens en operafragmenten. John Gerits, sinds oktober 2015 de nieuwe dirigent van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, had de muzikale leiding, de pianist Leon Dijkstra zorgde voor begeleiding. ‘The Strings’, opgericht in 1976, bestaat uit ca. 40 spelers onder leiding van Annemie Hermans. In 1985 en in 1989 trad het ensemble uit Stein op tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. In dit laatste jaar werd het wereldkampioen in de hoogste divisie van de mandoline-orkesten! Enzo Kok (13 jaar) bereikte voorjaar 2015 de finale in het tv-programma Superkids van RTL4. Hij kreeg zelfs een uitnodiging van André Rieu om samen met zijn orkest een hele avond op te treden tijdens een van zijn concerten op het Vrijthof in Maastricht. Ook heeft hij al meerdere keren opgetreden met Martin Hurkens en Jack Vinders. Hans Knubben, studeerde cum laude af als concertzanger aan de Heerlense muziekschool. Sinds 2012 is hij verbonden aan het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius. U kunt hier het solo-optreden van Annemie Hermans, onder begeleiding van de Strings, beluisteren.
|
12 september 2015, opROER 2015
Op zaterdag 12 september 2015 begint Roermond het culturele seizoen 2015/2016 met het programma OpRoer.
Het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) levert dan een bijdrage door te zingen op de trappen van de Bibliotheek in de Neerstraat. Het concert begint omstreeks 16.30 uur, de toegang is gratis.
Met dirigent John Gerits en pianist Leon Dijkstra, zal het KRM een zeer gevarieerd programma laten horen: Franse volksliederen, Italiaanse operakoren (o.a. het Slavenkoor uit Nabucco van Verdi) en filmmuziek (o.a. uit The Godfather). Zeer bijzonder is het lied ‘Dry Your Tears, Africa’ uit de historische dramafilm Amistad.
Download HIER de ProgrammaFlyer
Optreden KRM tijdens Oproer-2014.
11 maart 2015, Optreden Foroxity
Woensdag 11 maart 2015, 19:00 uur
Op woensdag 11 maart 2015 had Filmarena Foroxity in Roermond weer een directe verbinding met het London Coliseum in Londen, ditmaal voor een uitvoering van de opera La Traviata van Giuseppe Verdi. De voorstelling begon om 20.15 uur. Eerder die avond kon de operaliefhebber in Foroxity luisteren naar koren uit Verdi-opera’s, gezongen door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Dat concert begon om 19.30 uur, boven in de ontmoetingsruimte. Onder leiding van zijn vaste dirigent, Hennie Ramaekers, zong het KRM dan: “Monnikenkoor” en “La Vergine degl’ Angeli” (uit: La forza del destino), “Coro di cavalieri I en II” (uit: Oberto), “Or co’ dadi” en “Zigeunerkoor” (uit: Il trovatore), “Coro di Masnadieri” (uit: I masnadieri), “Kruisvaarderskoor” (uit: I Lombardi) en het wereldberoemde “Slavenkoor” (uit: Nabucco). Leon Dijkstra zorgde aan de piano voor de begeleiding.