22 juli 2022, Pelgrimsmis

2015 03 22 Pelgrimsmis 002Op zondag 22 juli 2022 om 11.30 uur, levert het Koninklijk Roermonds Mannenkoor zijn traditionele bijdrage aan de jaarlijkse Pelgrimsmis in de kathedraal te Roermond

LANDELIJKE JACOBUSVIERING ZONDAG 24 JULI 2022 IN DE KATHEDRAAL
Op 25 juli 2021 is de naamdag van Jacobus de Meerdere op een zondag en dat betekent een Heilig Jaar. Vele duizenden pelgrims reizen dan naar Santiago voor de viering van het Heilig Jaar. De naamdag valt om de 4 jaar op een zondag. In 2018 was Sint Jacobiparochie het centrum van Nederland, in 2021 was Roermond aangewezen. Op deze datum in 2021 heerste de coronapandemie wereldwijd. Men heeft toen besloten de Jacobusviering het jaar daarop te vieren.
In de regio Limburg is al jaren een hecht verband van organisaties die het pelgrimeren naar Santiago hoog in het vaandel hebben staan. Naast de broederschap van Jacobus de Meerdere is dat ook de Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob. Vanuit dit samenwerkingsverband zijn er ook contacten met Duitse, Waalse en Vlaamse zusterorganisaties.
Op zondag 24 juli vindt de Jacobusviering plaats in de Sint Christoffelkathedraal.
Al vele jaren is er in het voorjaar een jaarlijkse Pelgrimsviering. Bij deze gelegenheid ontvangen de pelgrims die dat jaar naar Santiago gaan de pelgrimszegen. Traditiegetrouw verzorgt het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) de muzikale opluistering. Ze zingen tijdens de zegen
het speciaal voor dit koor gecomponeerde Jacobuslied.
Op zondag 24 juli zal bij de hoofdingang een replica van de bekende Portico da Gloria van Santiago de Compostella geplaatst worden. In de viering heeft de verering van de Jacobusreliek een voorname plaats. Het KRM zal voor deze speciale gelegenheid, hoewel het zomervakantie is, de viering weer opluisteren. Tijdens de verering van de reliek zal het KRM het bekende Jacobuslied zingen terwijl de mensen daarna via het middenpad onder de Portico da Gloria de Kathedraal verlaten.
Op dit moment hebben zich 280 gasten aangemeld. Voor hen is er een speciaal dagprogramma waaronder een Jacobuslunch, een Jacobus lezing. Om 16:00 uur in de middag wordt het Jacobuslied op het carillon van het stadhuis bespeeld, maar dit alles is voor de gasten die zich aangemeld hebben.
De kathedraal is ruim genoeg om naast de gasten van buiten u ook welkom te heten bij deze landelijke Jacobusviering.

© Copyright: Koninklijk Roermonds  Mannenkoor 1999 - 2022.