U ziet hier een overzicht van de uitvoeringen en andere activiteiten van het K.R.M. in 2016.

 

08 maart 2016, OpenRepetitie in Heel

2016 03 08 PosterOpenRepetitieHeel

Op 9 maart hield het Koninklijk Roermonds Mannenkoor een Open Repetitie in Cultureel Centrum Don Bosco te Heel. Dit optreden ‘over de Maas’ gaf de bezoekers een goede indruk van het vernieuwde repertoire en de gratis geboden koorscholing door het KRM.

ben heijnen

 

10 april 2016, Pelgrimsmis in Luik

Datum Zondag 10 april 2016
Plaats l’Abbaye St. Jaques te LUIK
Tijd 11:00 uur
2016 lAbbaye StJaques Luik Op zondag 10 april 2016 ging het Koninklijk Roermonds Mannenkoor met hun dames op concertreis naar de 12 eeuwse Abbaye Saint Jacques in Luik om de jaarlijkse St Jacobus mis op te luisteren. Na afloop was er een stadsrondleiding en nog een verrassingsoptreden op het hypermoderne architectonisch beroemde Luikse treinstation Guillemins. Onder de grote glazen overkapping bracht het koor enige meertalige liederen ten gehore voor een verwonderd internationaal reizigers publiek, dat de Roermondse ‘flash mob’ zeer waardeerde.

 

 

16 april 2016, Dag van de Stem

Datum Zaterdag 16 april 2016
Plaats ECI te Roermond
Tijd Optreden KRM rond 16:00 uur
Toegang Gratis 

dag van de stemIn vervolg op de succesvolle edities in 2012, 2013, 2014 en 2015 vindt er ook in 2016 weer een Dag van de Stem plaats. Op zaterdag 16 april 2016. Voor iedereen die zingt, veel spreekt, presenteert, acteert, wil weten hoe je je stem beter of anders kunt gebruiken of wil weten hoe de stem precies werkt.
Opnieuw met een keur aan (nieuwe) aansprekende workshops en masterclasses.
Zangwedstrijd voor de jeugd: Korenslag komt voor de tweede maal terug naar Dag van Stem. Tevens zijn er net als vorig jaar een informatiemarkt en vinden er gedurende de gehele dag presentaties plaats op een zang-, toneel- en vertelpodium. De Dag van de Stem zal worden gehouden in de diverse zalen van het nieuwe ECI complex in Roermond. De komende periode wordt het programma in detail uitgewerkt.

Meer informatie, ga naar dagvandestem.nl

Op de Dag van de Stem op 16 april in de ECI Cultuurfabriek te Roermond kunt u met gratis toegang rond 16.00 uur het Koninklijk Roermonds Mannenkoor beluisteren. Uitgevoerd worden o.a. een moderne uitvoering van Charles Gounod’s ‘Choeur des Soldats’ met rappers en breakdance! Verder nummers als When I`m sixty four van Lennon, Somewhere van Leonard Bernstein, Dry Your Tears Africa van John Williams, en het levendige Franse lied Les Montagnards van A. Roland.

Koorschool Ontdek je Stem, mei 2016

KRM herhaalt succesvolle koorscholing: “Ik heb geen mooie stem, hooguit onder de douche.”
Door Leonard Fortuin en Gerard Sta

In mei 2016 gaat het Koninklijk Roermonds Mannenkoor verder met het project ‘Ontdek je stem’. Dat is een koorschool voor mannen die willen onderzoeken of zingen voor hen een mooie hobby is. Sinds 2008 heeft het KRM op die manier 30 nieuwe zangers erbij gekregen. De instructie wordt gegeven door professioneel tenor Ben Heijnen uit Roermond en KRM dirigent John Gerits. Hoe verloopt zo’n koorschool? Een vraaggesprek met Gerard Sta, een van de nieuwe KRM’ers die vorig jaar de koorschool volgden.

1.    Ben je ooit lid geweest van een zangkoor?
“Nee, ik ben nooit eerder lid geweest van een zangkoor. Zoals veel anderen dacht ook ik: zingen kan ik niet, ik heb geen mooie stem. Hooguit onder de douche.”

2.    Hoe wist je dat het KRM aan koorscholing doet?
“Ik ben een fanatiek fietser en ik ben lid van de wielerclub FC Fiets in Roermond. Twee leden van die fietsclub zijn ook lid van KRM. Zodoende wist ik van de koorscholing.”

3.    Wat bracht je ertoe je voor zo’n koorklas op te geven?
De enthousiaste verhalen van een van die fietsers. Hij heeft mij verteld hoe het er in het koor aan toe gaat.  Dat het kunnen lezen van muzieknoten geen voorwaarde is. Dat eigenlijk iedereen kan zingen. Dat zingen zeer ontspannend is. En dat het gezellig is.”

4.    Wat waren je eerste indrukken?
“Ik had het gevoel dat ik welkom was. Men was blij met mijn belangstelling. En er werd van meet af aan duidelijk gemaakt, dat je ook zonder kennis van de notenbalk mee kunt zingen.”

5.    Hoe verliep de koorschool verder?
Goed. Leerzaam, intensief en leuk. Ben Heijnen gaf met veel bevlogenheid en inzet zowel praktische als theoretische scholing. Ademhalingsoefeningen, stemoefeningen, houding, zingen en ook luisteren naar anderen. Daarnaast ook goede uitleg: wat is een notenbalk, wat is de betekenis van een muzieksleutel, hoe zie je of een noot lang of kort is, wat betekent forte, wat betekent pianissimo. Niet moeilijk, wel duidelijk.”

6.    Voelde je je welkom bij het KRM toen je af en toe even mee mocht repeteren?
“Zeer welkom.  Ik had snel door dat als je naast ervaren zangers staat en goed luistert, dan zing je zonder problemen mee. En natuurlijk goed kijken naar de dirigent.”

7.    Na de koorschool nodigde het KRM je uit koorlid te worden. Was het moeilijk een beslissing te nemen?
“In het geheel niet. Ik was er inmiddels wel achter dat zingen leuk is. Zeer ontspannend. Ik ben telkens weer onder de indruk als zo’n 90 mannen op volle sterkte zingen, dat is en blijft zeer indrukwekkend.”

8.    Wat waren de belangrijkste redenen om KRM’er te worden?
“Zingen is leuk, vooral samen zingen.”

9.    Zijn die tot nu toe uitgekomen?
“Ja, geen moment spijt. Ik ga met veel plezier naar de repetities. Intensief. Er wordt serieus gerepeteerd, maar ook gelachen. Ook aan de optredens in de Oranjerie bewaar ik goede herinneringen. Spannend, maar als je ziet en merkt dat het publiek onder de indruk is, geeft dat veel voldoening.”

10.    Heb je een tip voor mensen die overwegen zich op te geven voor de KRM-koorscholing?
“Gewoon doen. Niet schieten is altijd mis. Vind je het niks, dan stop je gewoon. Maar ik ben er van overtuigd dat de koorscholing een vonk doet overslaan. Het smaakt naar meer. Zeker nu het KRM ook nieuwe wegen inslaat onder aanvoering van dirigent John Gerits. Een wat moderner repertoire, samenwerken met andere muziekgroepen en muzikanten. Het goede behouden, maar openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Dat houdt het koor jong en fris.”

Gerard Sta - nieuw KRM koorlid


2016 05 KoorscholingPoster
In mei 2016 gaat het
 (KRM) verder met koorscholing. De tenor en muziekpedagoog Ben Heijnen, ooit lid van het KRM, pakt dan het project ‘Ontdek je stem’ weer op. Zo’n project is een koorschool voor starters: mannen die weinig of géén ervaring hebben met zingen, en graag willen ontdekken of zingen een mooie hobby voor hen zou kunnen zijn. Die kans biedt het KRM gratis, aan mannen uit de hele regio, ook van over de grens, in België en Duitsland, onder het motto: Red je Stem via het KRM!

De cursus verloopt de eerste weken apart van het koor, in groepen van ten hoogste 10 personen. Na 6-8 weken gaat de groep een gedeelte van de koorrepetities van het KRM actief bijwonen. Het repetitierepertoire wordt daarop afgestemd, zodat de cursisten een goed idee kunnen krijgen van hun mogelijkheden. Geoefend wordt op dinsdagavonden van 19.00 tot 19.45 uur, in de Niekée-school (Oranjelaan 300) te Roermond. Vrijblijvend kennismaken met het koor kan daar dan ook.

De methode ‘Ontdek je stem’ is ontwikkeld door Hennie Ramaekers, samen met de Belgische zangpedagoge Nadia Loenders. Zij hebben de methode beschreven in een leerzaam boek met CD.  Tussen 2008 en 2015, toen Hennie Ramaekers dirigent was van het KRM, heeft hij vier keer een koorschool gehouden. Dat heeft het KRM 30 nieuwe zangers opgeleverd!

 

29 mei 2016, LenteConcert

Datum Zondag 29 mei 2016
Plaats TheaterHotel de Oranjerie te Roermond
Tijd 14:00 uur
Entree € 17,50

2016 LenteConcert (624x880)Op 29 mei 2016 gaf, vanaf 14.00 uur, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor in TheaterHotel De Oranjerie zijn jaarlijkse Lenteconcert. Ook herdacht het koor toen zijn 135-jarig bestaan met een CD-uitreiking. Op het programma stonden echter niet alleen bekende liederen (popmuziek, musicals, volksmuziek, enz.) maar ook splinternieuw werk, waaronder

  • het Soldatenkoor van Charles Gounod aangevuld met rappers en breakdancers!
  • zingende scholieren uit Weert
  • een pop-ensemble
  • een bluesharpiste met mondharmonica
  • de band Sannie’s Kitchen, met een mix van rhythm & blues en soul- en popklassiekers.

Het KRM is hiermee op weg naar vernieuwing, verjonging, meer diepte en meer samenspel met jeugdige muzikanten. Een internationaal en gevarieerd repertoire, van een nog steeds groeiend koor!

 

 

Foto RappersKRM (640x427)KRM met rapper Brohlin Coumans en 7 eigen rappers.

 

 

 

 

 

 

Stedelijk Balconcert
Na dit concert volgt het jaarlijkse ‘Stedelijk Balconcert’: openbare optredens van verschillende muziekgezelschappen vanaf diverse locaties in de binnenstad van Roermond.
Om 16:00 uur zingt het KRM op het balkon vóór De Oranjerie, onder het motto ‘Zang horen is de ziel bekoren!’

08 juli 2016, Verzorgingshuis-Bergh

2016 07 08 StOdilienberg PosterOmdat onze eerste tenor Lauw te Meij sinds juli 2016 bewoner is geworden in het verzorginghuis Bergh te St.Odiliënberg werd er voor hem, en alle andere bewoners een welkomsconcert gegeven door een groot aantal zangers van het Koninklijk Roermonds Mannenkoor.

 

11 sep. 2016, opROER 2016

Op zondag 11 september 2016 was het weer zover: het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) was te zien en horen op de trappen voor de Bibliotheek in de Neerstraat. Het koor opende toen het programma OpRoer en daarmee het culturele seizoen 2016/2017 in Roermond. Het gratis concert begon om 17.00 uur.

Met dirigent John Gerits en pianist Leon Dijkstra liet het KRM horen hoe veelzijdig hun repertoire anno 2016 was: opera, operette, musicals, volksliederen, spirituals en arrangementen van popsongs, etc. Als bewijs daarvan zong het koor : 76 Trombones, When I’m ’64, Mala moja, Coro di Cavallieri I en II, Somewhere uit West Side story, het Roermonds volkslied, het Franse Les Montagnards en tenslotte People get ready en Unchain my heart. Alles in samenwerking met Sannie’s Kitchen, de band rond Sannie Jansen met mondharmonica (‘bluesharp’), die een aantal nummers ondersteunde.

 

08 okt. 2016, Vocaal Drieluik in Weert

 DriekorenOntmoeting Weert

Datum Zaterdag 8 oktober 2016
Plaats Franciscushuis , gelegen aan: Biest 43 in Weert
Tijd 20:15 uur
Entree € 12,50

2016 10 08 VocaalDrieluik posterOp zaterdag 8 oktober 2016 om 20.15 uur lieten drie Limburgse Mannenkoren, waaronder het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en de nationaal kampioen Venray, u anderhalf uur genieten van het beste van hun kunnen in het Franciscushuis Biest 43a in Weert.
In 2014 spraken de mannenkoren Venray, Weert en Roermond af om samen de mannenkoorzang te promoten. Na de start in Venray in 2014 met een overweldigende belangstelling, evenals in 2015 in de Roermond, is dit jaar Weert de mannenkoorstad!
Het werd een gevarieerd concert waarop het Koninklijk Roermonds Mannenkoor het publiek liet genieten van een afwisselend repertoire, waaronder het Pater Noster van A. de Klerk, het Coro di Cavallieri I en II van Giuseppe Verdi, de Bohemian Rhapsody van Freddy Mercury, When I’m 64 van Lennon/McCartney en Dry your Tears Africa van J. Williams. Het concert werd afgesloten met een gezamenlijke uitvoering door alle zangers van de marching band song Seventy Six Trombones!

 

26 nov. 2016 Herdenkingsdienst Oud-President Reumkens

Op 26 november 2016 luisterde het koor de herdenkingsdienst van oud-president P.J.H. Reumkens (1986 - 1992) op.
Deze dienst vond om 17:30 uur plaats in de kathedraal van Roermond.

24 dec. 2016, Kerstnachtmis

kathedraal roermond

Op kerstavond 24 december 2016 werd in de Kathedraal van Roermond de Pontificale Nachtmis, welke voorgegaan werd door de hulpbisschop Mgr. De Jong door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor muzikaal opgeluisterd.
Voorafgaand opende Mgr. De Jong de expositie van iconen van de hand van Jan Teuwen, lid van het koor door zegening van de iconen. Het koor zong vanaf 22.30 een vijftal internationale kerstliederen

22:30 uur: Start Voorprogramma
23:00 uur: Start H.Mis

30 dec. 2016, Concert Wessem

2016 12 30 KRM Wessem

17 dec. 2016 Begrafenismis erelid Lauw te Meij

Op zaterdag 17 december 2016 luisterde het koor de begrafenismis van ons (ere)lid Lauw te Meij op.
Deze dienst vond plaats in de Munsterkerk van Roermond.

Secretariaat KRM
Munsterstraat 14d,
6041 GA Roermond
  T: +31 (0)6 41337012

E: secretaris@roermonds-mannenkoor.nl

Kvk: 40175112  IBAN: NL42 RABO 0131298984

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Volg ons dan op Facebook.
U ontvangt dan van ons een bericht, zodra er een nieuwe uitvoering of activiteit zal plaatsvinden.

facebook 120   YoutubeKanaal
Uw Privacy

© Copyright: Koninklijk Roermonds  Mannenkoor 1999 - 2022.
Deze website wordt onderhouden door Herman Aben