04 september 2010, Herdenking Indië Monument in Roermond

2010-09-04_indie_monument
Foto: Harry Koolen

Het was mijn eerste optreden met het KRM, een nieuwe ervaring. Ondanks het feit dat de aanleiding van deze samenkomst niet vrolijk was, hadden de weergoden werkelijk hun best gedaan. Het was een stralende zonovergoten dag. Tijdens deze herdenking worden de 6000 militairen herdacht welke gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea. Zij lieten hun leven in de periode tussen 1945 en 1962. Overigens, voor de feiten, er waren ruim 100.000 militairen actief in deze gebieden. Roermond is gaststad van het landelijke monument en de daaraan gekoppelde herdenking. Ik baande mij, enigszins onder de indruk van de hoge bezoekersaantallen, een weg tussen de veteranen door. Velen, zeer rijk gedecoreerd, toonden hun vele medailles. Ook binnen het koor meen ik enig onderscheid te herkennen in decoraties. Er zijn mannen met een extra insigne om de hals en nog wat toegevoegde speldjes aan de revers….

Ons podium was fraai gelegen achter een taxushaag en onder enkele monumentale esdoorns. Slechts enkele meters verwijderd van de katheder. Een van de voordelen van een KRM-lid, je zit met de neus vooraan! Klokslag 13.00 uur werd er ingezongen en nog even gerepeteerd. Hennie stond aan de andere zijde van de haag, vlak achter enige hoge militairen die allen hun wandelstok hadden meegenomen.
Om 13.30 uur ving de ceremonie aan. Mededeelnemers waren de bekende Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso', Gerdi Verbeet, beter bekend als voorzitster van de Tweede Kamer, enige hoge militairen (met of zonder wandelstok), de burgemeester enz.
Na de toespraak van de aalmoezenier zongen wij Bapa Kami, het Onze Vader in het  Maleis. Niet echt een heel makkelijk nummer maar het ging naar behoren. Afwisselend met de kapel zongen wij verder: Terang Bulan, Thanks be to God, Vanachnu, Exodus Song en nog enkele nummers. Het publiek kon het zo waarderen dat wij het enige muziekgezelschap waren dat een applaus kreeg. De mede-koorschoolleden was het optreden ook goed bevallen, mij ook.
Zeer indrukwekkend was het optreden van de F16’s van vliegbasis Volkel. Zij voerden een Missing Man Formation uit. De vier F16’s kwamen exact op tijd aan, waarna er één steil optrok om in het hoge luchtruim te verdwijnen, heel mooi. Na ons optreden wandelden wij naar de (je mag het eigenlijk niet zeggen) feesttent. In de tent hing ook een vrolijke stemming. Gerdi Verbeet kwam een praatje maken met het KRM. Ze was diep onder de indruk en Olaf bood zich aan om een keertje op de doedel te komen spelen in haar Tweede Kamer. Daarna hoorde ik veel complimenten van de burgemeester en de veteranen. De laatstgenoemden hadden vaak wel al een glaasje op maar ze waren heel blij met de muziek en daar doe je het toch ook voor, niet? Al met al een mooi opening van mijn, hopelijk lange, KRM-carrière….

Verslag door Paul Stollman.
(Bron: Verenigingsblad Zabgzaod, Jaargang 19 Nr.1)