25 maart 2012, Pelgrimsmis

kathedraal roermondIeder jaar wordt in de kathedraal van Roermond de jaarlijkse pelgrimsmis gehouden voor mensen uit het hele land die van plan zijn dat jaar naar Santiago de Compostela te pelgrimeren. Roermond is halteplaats op een oude route vanuit NoordEuropa naar Santiago. In de Limburgse bisschopskerk wordt de grootste reliek van de heilige Jacobus buiten diens grafplaats Santiago bewaard, te weten een deel van zijn arm.

Sinds 2004 zorgt het KRM voor de muzikale invulling van deze mis. De verbondenheid die sindsdien ontstond met deze gebeurtenis, leidde tot een opdracht van het KRM aan musicus Gerard Sars tot het componeren van het “Jacobuslied”, wat sinds 2006 traditioneel in deze mis gezongen wordt. Ook leidde het tot een concertreis van het KRM in 2006 met als hoogtepunt het zingen van de mis in de kathedraal van Santiago de Compostella. Het tastbare bewijs van deze reis vindt u terug in de zg stèle, welke in 2007 bij de ingang van de Kathedraal geplaatst werd.