23 mei 2015, Concertreis Carcassonne

Tijdens de Pinksterdagen, 23 mei t/m 26 mei 2015, heeft het Koninklijk Roermonds Mannenkoor (KRM) met ruim 50 zangers en hun partners een concertreis gemaakt naar Carcassonne in Zuid-Frankrijk. Het KRM concerteerde twee maal onder leiding van zijn dirigent Hennie Ramaekers en op de vleugel begeleid door pianist Leon Dijkstra. De concertreis werd gemaakt bij gelegenheid van de viering van het 135-jarig bestaan van het koor.  Op Eerste Pinksterdag luisterde het koor in de middeleeuwse basiliek ‘Saint Nazaire’ de hoogmis door de bisschop van Toulouse op met uitvoering van de Messe Brève van Charles Gounod, een Magnificat en Pater Noster van Nederlandse componisten en enkele traditionals uit de Hebreeuwse en Oost-Europese traditie.

Op Tweede Pinksterdag werd door KRM in dezelfde basiliek een concert gegeven samen met het Franse gemengde koor ‘Les Choeurs de Carcassonne’. Daarin werd tijdens het concert een gevarieerd programma gezongen uit het repertoire van het koor, waarbij Franse liederen Le Rossignol van A. Gétry, Engelstalige liederen waaronder Allegria, Speak softly love, Dry your tears Africa, en enkele operakoren van Verdi. Het meest indrukwekkend moment was de langdurige staande ovatie van het Franse publiek in de bomvolle basiliek na de vertolking van het Franse volkslied De Marseillaise, en het zeer populaire lied uit deze Zuid-Franse streek Les Montagnards van A. Roland. Ook de romantische uitvoering van L’Amour van Jules Massenet door het mannenkoor leverde veel applaus op! Toen de koorleden in smoking naar de basiliek wandelden als levende en levendige PR voor het concert, hebben ze in vele talen moeten uitleggen welke gebeurtenis op handen was. En met succes, afgemeten aan de vele foto’s die door het internationale publiek van het koor werden gemaakt!

De succesvolle concertreis werd besloten met een ontvangst door het stadsbestuur van Carcassonne en een gezellig samenzijn, waarin beide koren geschenken uitwisselden zoals Roermondse gemeentelijke geschenken: een 3D-geprinte Pieter Cuypers en een luxe uitgave van het boek van Peter Nissen over de historie van Roermond. Tenslotte trakteerden de koren elkaar op eigen lokale liederen. Het pittig uitgevoerde  Roermonds en Limburgs volkslied hadden groot effect. De afspraak voor een tegenbezoek van Les Choeurs de Carcassonne aan Roermond in 2016 is gemaakt!

[Voor een FotoReportage Klik Hier]

KRM Carcassonne affiche