KRM Historie, Onze Vaandels - TEST

1ste vaandel 1887. Ontwerp van Hendrik Luyten.
De annalen van de vereniging vertellen dat in 1887 besloten werd een vaandel aan te schaffen. De kunstschilder Hendrik Luyten, de zoon van de eerste dirigent Luyten de Bij, kreeg hiervoor het verzoek een vaandel te schilderen.
Het koor wilde "een vlottend vaandel, een echte gildebanier, (die) met hare brede banen" boven de hoofden van de zangers zou wapperen.
Het vaandel moest iets vertellen over de vereniging. Luyten moest de Roermondse stedenmaagd afbeelden, "de kunst bekronend". Ze was een deftige pin-up, omgeven door contouren van de Roerbrug en de toren van de kathedraal. Daarbij staan nog wat voorstellingen van handel, landbouw en nijverheid.

Tijdens het bevrijdingsconcert op 29 augustus 1945 werd het eerste vaandel meegenomen, daar het tweede vaandel (zie hieronder) onvindbaar bleek te zijn

// TABEL-2
TEKST GROTE-FOTO-RECHTS